Egy ultrahang berendezés műszaki leírása és gépkönyve nem feltétlenül az a dokumentum, amit minden nap előveszünk és olvasgatunk, ugyanakkor létfontosságú, hogy szükség esetén a kezelő személyzet érthetően, idegen nyelv ismerete nélkül hozzáférjen. De hogyan lesz egyre kedvezőbb árú egy ilyen bonyolult és rendkívül összetett fordítási feladat? Kiderül a cikkből.

De mi is a gépkönyv?

A 16/2008 NFGM (kormány)rendelet szerint minden gépet el kell látni a tagállamban használt hivatalos nyelven írott használati utasítással, gépkönyvvel. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy legyen bármilyen a gép, kell, hogy legyen hozzá egy olyan, magyar nyelvű leírás, melyből mindent megtudunk a gép használatáról, karbantartásáról, az adatairól, a veszélyeiről és azok elhárításáról. Ez a fordítás az egyszerűbb eszközöknél nem okoz különösebb nehézséget, de például egy orvosi ultrahang berendezés gépkönyve (melyben a használati utasítása, a műszaki leírása és a használata is pontosan le van fordítva) különösen nehéz szaknyelvi fordítást igényel!

Egy ilyen gép gépkönyve nagy precizitást igénylő dokumentum, nehéz lefordítani, mégis eseteként egyre olcsóbb és gyorsabban elkészül nálunk.

Hogyan lesz az ultrahang gép gépkönyvének fordítása egyre kedvezőbb árú?

Egy ügyfelünk immár ötödik éve minden évben 1-2 alkalommal elküldi az általa forgalmazott ultrahang gép műszaki leírását, gépkönyvét, hogy lefordítsuk.

Jönnie kell egy kis kitérőnek: nemrég írtunk egy cikket arról, hogy bizonyos fordítói feladatok (például egy hitelesített anyakönyvi kivonat, születési kivonat vagy akár egy önéletrajz) lefordítása azért tud egyre rutinszerűbbé és gyorsabbá válni, mert van egyfajta terminológiája. Mivel már rengeteg önéletrajzot fordítottunk le (például) angolra, ezért megismertünk néhány gyakori kifejezést, sémát, szófordulatot, így ezeket megismerve a fordítás rutinszerűbbé válik. Ettől gyorsabb és pontosabb lesz és kedvezőbb árral számíthatunk.

Ugyanez igaz lehet akár egy ultrahang gépre is. Amikor először (ahogy mondani szokták a nulláról) fordítottuk le a teljes dokumentációt, akkor az rengeteg munka volt és természetesen lassan ment. Az ügyfelünknek azonban immár 5. éve készítünk (persze mindig újabb verziójú) ultrahang gépkönyv fordításokat, évente 1-2 alkalommal. Az ilyen gépek törzsszövege hasonló, hiszen alapvetően a funkció és a működés elve nem változik. Mivel a szöveg részben ismétlődik, a szövegtörzs rendelkezésre áll (már egyszer lefordítottuk), ezért egyre jobb árat tudunk adni és egyre gyorsabban tudjuk a fordítást elkészíteni, mert megvan hozzá a megfelelő terminológia. (És az is előny, hogy mindvégig ugyanaz a fordító fordítja, akinek így ebben már rutinja is van)

Mivel ismerjük a témát, megvan a törzsszöveg, gyorsabbak vagyunk, ezért folyamatosan csökkenthetjük az árainkat. Ha az ügyfél egy másik fordítóirodát választana, akkor ott az egész terminológiát előröl fel kellene építeni. Ez hosszú időt venne igénybe ott kedvezőtlenebb árat kapna, mint tőlünk.

Így tud egy viszonylag bonyolult és különösen fontos gépkönyv egyre gyorsabban elkészülni és így lesz egyre kedvezőbb az ára.

Fordítóiroda vagyunk, ha szeretnéd neked is szívesen lefordítunk bármit, szinte bármilyen nyelvre. Vedd fel velünk a kapcsolatot most!

Kérdése van?