Gyakori, hogy egy munka sürgős, akár másnapra készen kell lennie. Pánikra semmi ok, kidolgozott stratégiánk van arra, hogyan lehet (akár másnapra) kész egy fordítás. De mégis miért van az, hogy a fordításokra szinte mindig „sürgősen” van szükség?

1: A hivatalos okirat

A hivatalok, oktatási intézmények nem packáznak, előfordul, hogy azonnal, de legkésőbb másnapra kérnek be tőled olyan iratokat, amelyek nincsenek meg neked idegen nyelven. A feladat tehát az, hogy (tényleg holnapra) le kell fordítanod: az anyakönyvi kivonatot, egy diplomát, vagy bármit. Tipikus eset, fel vagyunk arra készülve, hogy akár egy napon belül (megegyezőségi nyilatkozattal, hivatalos fordítás formájában) elkészítsük az ilyen fontos okiratokat.

2: Nyomda, kiadvány

Az egyik leggyakoribb „SOS” indok az, hogy egy anyagnak éppen ma kell elkészülnie, mert holnap már a grafikusnál vagy éppen a nyomdában kell lennie. Tudjuk, hogy ilyenkor kifejezetten fontos, hogy a lehető leggyorsabban elkészüljön a fordítás, hiszen további szakemberek munkája is múlik rajta. Ha kell, akkor több fordítónk fog egyszerre dolgozni az anyagon, hogy időben leadhasd.

3: SOS utazás és a Covid

Vannak olyan utazások, amelyekre nem lehet előre felkészülni és vannak olyan helyzetetek is, amelyek gyorsan változnak ezért szükség lehet azonnali (például) Covid teszt fordításra. Tudjuk, hogy fontos neked az utazásod, ezért másnapra készen leszünk vele.

4: Kicsúszol a saját határidődből

Talán az egyik leggyakoribb ok az, ha kicsúszol a saját határidődből. Fokozódik a probléma és a stressz, ha miközben kifutsz a saját határidődből, rájössz, hogy a fordítás időigényesebb, nehezebb, mint gondoltad. Vagy egészen egyszerűen kifog rajtad. Ha ilyesmi fordul elő veled, nincs semmi gond: megoldjuk.

5: A halogatás

A halogatás nem ugyanaz, mint a felső pont: inkább arról szól, hogy kicsit mindig hátrébb sorolod, tologatod, „halogatod” a feladatot. Úgy véled még ráér, gyorsan készen lesz, van elég időd rá. Aztán valami közbejön, esetleg túl sok, túl nehéz a fordítás és látod, hogy kifutnál miatta a határidőből. Számtalan ilyen esettel találkoztunk, és eddig mindet megoldottuk.

Kérdése van?