Attól függetlenül, hogy az orosz sokunknak rossz emlék, tény, hogy 260 000 000-en beszélik, és még úgy is a világ nyolcadik legnagyobb nyelve, hogy különleges az ábécéje és számtalan változata létezik. Mi máshogy tekintünk rá, szerintünk az orosz nyelv izgalmas, szép és különleges. Össze is gyűjtöttünk róla 7 érdekességet, meglepődsz majd.

Hét tény, amit nem tudtál az orosz nyelvről

Az orosz nyelv izgalmas, különleges és sokrétű, ez könnyen ad alkalmat arra, hogy olyan izgalmas részletek, eddig nem ismert tények is előkerüljenek mint a következő 7. Íme, néhány tény, amit (az orosz fordítóinkon kívül) nem biztos, hogy sokan ismernek.

Azt már írtuk, hogy 260 000 000-an beszélik, de érdekes, hogy az orosz – vagy ahogy Oroszországban nevezik, a russzkij jazyk – mindössze 138 millió anyanyelvi beszélővel rendelkezik az Orosz Föderáció területén. És közülük is alig 86,2%-uk beszéli az orosz nyelvet első nyelvként. Ez azt jelenti, hogy 100 millió körüli azok száma, akiknek az anyanyelve orosz. Ez mindössze 9-szer annyi, mint a magyar.

Amíg az orosz nyelv zárt és nem szívesen vesz át idegen, jövevényszavakat, addig szívesen ad. Az ilyen orosz kölcsönszavak közé tartozik a mamut, a kozmonauta, a babuska, az értelmiségi, a trojka a vodka, valamint számos közigazgatási és politikai kifejezés, mint a bolsevik és a glasznoszty.

Tudtad, hogy az orosz űrnyelv?

Az űrhajósoknak kötelező megtanulniuk oroszul. Ez benne van a képzésükben, mivel a Nemzetközi Űrállomás (ISS) számítógépes rendszere az orosz és az angol nyelvet is használja. De miért kell megtanulni oroszul? Az űrállomásra utazó űrhajósoknak gyakran a Szojuz nevű, orosz űrhajóval kell utazniuk, amelynek vezérlése orosz nyelven történik. Az űrhajót legtöbbször egy orosz állampolgár irányítja, a földi személyzet legtöbb tagja pedig csak oroszul vagy angolul beszél.

Tudtad, hogy a cirill betű nem orosz eredetű?

Mindig azt hitted, hogy az, de valójában az cirill betű nem orosz eredetű. Az írás a görög ábécé bolgár birodalomból származó változata, amelyet Szent Metód és Szent Cirill tanítványai fejlesztettek ki. Az írás egyes betűi hasonlítanak az angol betűkre, bár a kiejtésük eltérő.

Nem tudsz egyetlen „a” betűvel kezdődő eredeti orosz szót sem

Azért nem mert nincs. Kivétel nélkül minden a betűvel kezdődő orosz szó jövevényszó vagy átvett. Ebben nagyon hasonlít az f-re, az is ritka. Senki sem tudja egyébként ennek az okát, általában elintézik annyival, hogy így alakult. Viszont segít a fordításban, hiszen biztos, hogy ha egy szó „a” vagy „f” betűvel kezdődik, eredetileg nem orosz.

Az orosz szavak hosszúak!

Amíg a magyar szavak átlagos hossza 6,6 karakter (tehát ha írsz egy 100 szóból álló nyelvtanilag helyes, összefüggő magyar szöveget, az körülbelül 660 karakter) addig egy átlagos orosz szó 10 betű. Egyszerűen szeretik az oroszok a hosszú szavakat. Még valami. Biztosan ismered a leghosszabb értelmes magyar szót, álljon itt az orosz barátja: сельскохозяйственно-машиностроительный mely afféle mezőgazdasági technológia gyártási fogalom. Ne számold meg, 38 betű.

Az oroszoknak kevés szavuk van

Nagyon könnyű alap (vagy akár középfokon) megtanulni az orosz nyelvet, hiszen 2500-3000 szóval már minden gond nélkül boldogulsz. Ez azért van mert az orosz nyelvben körülbelül 500 000 szó létezik, ami viszonylag kevés. Különös, de a magyar nyelv szókészlete 1 065 000 szó az angolé 1 000 000.

Ha nem boldogulsz az orosszal, szívesen fordítunk neked.

Kérdése van?